Jouw Winkelwagen
Close Alternative Icon

Parfumingrediënten

Alle parfums van House of Formulas zijn afkomstig uit Grasse, Frankrijk. Grasse staat al eeuwen lang bekend als de parfum hoofdstad van de wereld dankzij de hoge kwaliteit van parfum ingrediënten uit de regio en de kennis en ervaring die generatie op generatie wordt overgedragen door Meester Parfumeurs. In Grasse werken we samen met Parfumerie Bouis (1906) voor de ontwikkeling en productie van onze geuren. Op deze pagina vindt je ingrediënten en oliën die veelal gebruikt worden bij het produceren van een parfum. Welkom in onze parfumeriebijbel.

Vanille (Vanillin)

De belangrijkste componenten voor de smaak en geur van de vanilleboon is vanilline. Aangezien vanille erg kostbaar is, het kost namelijk meer dan €5000 per kilogram, is er een synthetische vervariantie van vanilline gecreëerd. Deze vervanger wordt nu op grote schaal gebruikt in de parfumerie en kost een fractie van het natuurlijke alternatief. Vanilline is een witte of geelwitte substantie die zowel in Europa als in Amerika op grote schaal kunstmatig wordt geproduceerd. Het wordt verkregen op verschillende manieren: uit iso-eugenol door oxidatie, uit guaiacol door de introductie van een aldehydegroep, en uit protocatechuisch aldehyde door methylering. Daarnaast kan vanilline worden gemaakt van kruidnagelolie.
Vanilline maakt een parfum erg zoet, en combineert goed met heliotropine, cumarine en benzyl iso-Eugenol ether om het parfum krachtiger en sensueler te maken.

Paspoort
Plant van herkomst: Vanille
Samenstelling: 4-hydroxy-3-methoxybenzaldehyde.
Chemische structuur van vanilline 

Typisch land van herkomst: Reunion, Madagaskar
Geëxtraheerd uit: Fruit
Proces van extractie: Beton en harsen, tinctuur 

Rose

Aangezien rozenolie wateroplosbaar is kan het extract van de olie worden verkregen door rozen in water op te lossen.
Het is een prijzig ingredient dat in kleine hoeveelheden gebruikt wordt. Het gewicht van de geëxtraheerde olie is slechts 0,016% tot  0,03% van het gewicht van de bloem zelf. Daarmee vereist 1g olie ongeveer 2.000 bloemen. 
Rozenoxide is de geurstof die in rozenoliën voorkomt en is de stof die de olie zijn karakteristieke droge, groene, rooskleurige topnoot geeft.
Paspoort
Plant van herkomst: Rosa damascena, Rosa centifolia
Samenstelling: De belangrijkste onderdelen zijn geraniol, L-citronellol, β-Damascenon en rozenkamfer
Chemische structuur van  β-Damascenon

Rozenoxide draagt bij aan ongeveer 4% van de rozenoliegeur. De bijdrage van β-Damascenon aan de geur is bijna 70%.  Maar, β-Damascenon is wat de olie zijn onderscheidende geur ondanks dat deze slechts in minder dan 1% van de olie aanwezig is. 

Typisch land van herkomst: Sde buitenste hellingen van de Balkan, Marokko, Frankrijk en Egypte
Geëxtraheerd uit: Bloemblaadjes
Proces van extractie: Stoomdestillatie

Bergamot 

Bergamotolie wordt geproduceerd uit de vruchten van de bergamotbomen door middel van distillatie bij het snoeien tussen februari en april. Doordat bergamot gemakkelijk te combineren is met andere aroma's, is het een van de meest gebruikte ingrediënten in de parfumerie en in de formuleringen van frisse, zomerse geuren

Paspoort
Plant van herkomst: Citrus Bergamia, Risso en Poit (Rutaceae)
Samenstelling: De belangrijkste bestanddelen zijn terpinylacetaat, glycerylacetaat, ethylcitraat en ethyllauraat.
Typisch land van herkomst: Italië, uitsluitend in het zuidelijke deel van de provincie Reggio-Calabrië
Geëxtraheerd uit: Fruit
Proces van extractie: Geperst
Het proces van extractie van de uitgedrukte olie is een koud proces waarbij de citrusvruchten worden samengeperst of geraspt om de olie die de buitenste schil van de vrucht bevat, vrij te geven. 

Lavendel 

Er bestaan 2 verschillende varianten van etherische oliën van lavendel: de lavendelpiekolie (een distillaat van het kruid) en de lavendelbloemenolie (waarvan de geur meestal lichter is). Er zijn wereldwijd meer dan 400 verschillende lavendelsoorten waaruit de olie kan worden gewonnen. De samenstelling van de olie wordt door verschillende factoren beïnvloed: Het gebied waar de plant werd geteeld, de regenval dat seizoen, de oogstmethode en het stadium waarin de lavendelplanten werden verzameld. Deze variabelen zorgen dus voor zeer verschillende oliegeuren en oliekwaliteiten. De geur van lavendel kan worden gecategoriseerd als een aromatische, bloemige en schone noot met groene, frisse, kruidige en zoethout facetten.

Paspoort
Plant van herkomst: Lavandula vera (Labiatae)
Samenstelling: linalylacetaat, linalylbutyraat, geranylacetaat, linalol, geraniol, met hun boter-, capriool- en valeriaalesters, limoneen, caryofyleen, d-pineen, cumarine, furfurol, valeriaalalaldehyde, amylalcohol, ethylamylketon, d-borneol (en eventueel nerol en thymol).
Typisch land van herkomst: inheems in de lagere Alpen aan de rand van de Middellandse Zee
Geëxtraheerd uit: Bloemen
Proces van extractie: Stoomdestillatie  

Patchouly 

Patchouly olie is een krachtige geurige viskeuze vloeistof en een van de fijnste fixatieven in de parfumerie. De olie is te vinden in parfums met een amber, een chypre of een fougere type.
De stappen voor de winning van de hoogste kwaliteit voor de olie zijn nog steeds in discussie: sommige bronnen verklaren dat verse bladeren gedistilleerd in de buurt van de plaats waar de oogst werd uitgevoerd het beste is, terwijl anderen stellen dat het koken van de gedroogde bladeren en het fermenteren ervan voor enige tijd zal leiden tot een hogere kwaliteit.

Paspoort
Plant van herkomst: Pogostemon patchouli (Lamiaceae)
Samenstelling: De belangrijkste bestanddelen zijn patchoulol, norpatchoulenol en sesquiterpeenalcohol.
Typisch land van herkomst: India, Filippijnen, Singapore
Geëxtraheerd uit: Bladeren
Proces van extractie: Stoomdestillatie

Vetiver 

Vetiver olie is een van de fijnste oosterse parfums met een aanhoudende geur. De beste kwaliteit kan worden verkregen van 18 tot 24 maanden oud. De wortels worden opgegraven, gereinigd en gedroogd voor de distillatie. De verkregen geur ontwikkelt zich en verbetert met het ouder worden, maar de kwaliteitskenmerken zijn vooral afhankelijk van de plaats waar het gras is geteeld en van het klimaat en de bodemgesteldheid.
De sesquiterpenen die verantwoordelijk zijn voor de geuren van vetiverolie hebben complexe structuren, die alleen bereikt kunnen worden door langdurige en oneconomische syntheses. Daardoor wordt vetiverolie niet synthetisch gemaakt en kan deze niet worden vervangen.
In gemengde parfums werkt de natuurlijke vetiverolie als fixeermiddel voor vluchtige stoffen dankzij de hoge oplosbaarheid in alcohol. Deze oplosbaarheid verbetert de mengbaarheid met andere parfummaterialen. 
De vetivergeur kan worden gecategoriseerd als houtachtig, diep, zoet, rokerig, aards, amber of balsem. 

Paspoort
Plant van herkomst: Vetiveria zizamoides (Graminaceace)
Samenstelling: α-vetivone
Chemische structuur van  α-vetivone

Typisch land van herkomst: 
India
Geëxtraheerd uit: Wortels
Proces van extractie: Stoomdestillatie 

Orris (Iris)

De wortelstokken van de Irisplant worden verhandeld als orriswortel en verwerkt voor gebruik in de parfumerie. De wortelstokken zijn bijna reukloos. Na de oogst en een periode van droging worden de wortelstokken van 3 tot 5 jaar oud, waarbij de olie in de wortels wordt afgebroken en geoxideerd. Dit proces produceert veel geurige verbindingen die waardevol zijn voor een toekomstig gebruik in parfums.
De hoge kosten van de productie van orrisolie beperken de toepassing en het gebruik ervan in de industrie.
Orris olie heeft een houtachtige toon met een uitgesproken violetachtige geur, en een zoet-bloemige, warme en vasthoudende geur met een fruitige ondertoon. 

Paspoort
Plant van herkomst: Duitse Iris (I. Germanica) en Sweet Iris (I. Pallida)
Samenstelling: Orrisbeton wordt gebruikt wanneer de aanwezigheid van myristinezuur niet onbetaalbaar is.
Typisch land van herkomst: mediterrane regio
Geëxtraheerd uit: Wortels
Proces van extractie: Distillatie 

Cardamom 

Er worden in India twee soorten kardemomsoorten gekweekt: Mysore en Malabar. Mysore is de meest gewaardeerde variëteit omdat het een hoger percentage olie oplevert bij de winning. De differentiatie zit hem in de gladde eivormige en crèmekleurige vorm van de kardemom en in het ruwe en kortere aspect van de capsules die in de Malabar variëteit aanwezig zijn.

Paspoort
Plant van herkomst: Ceylon cardamoms, Elettoria Cardamomum (Scitaminae)
Typisch land van herkomst: Zuid-India
Geëxtraheerd uit: Zaden en wortels
Proces van extractie: Distillatie

Cederhout 

In de parfumerie worden twee belangrijke soorten cederhoutbronnen gebruikt: de planten van de Juniperus-familie ( Engels, Texaans of Chinees cederhout en voornamelijk geproduceerd in China en in de VS) en andere planten van de Cedrusfamilie.
Chemisch gezien zijn de belangrijkste componenten van deze oliën gebaseerd op het skelet van de kraanvogel. De ruwe oliën zijn vaak gelig en hun geur kan in de loop van het uitdrogen veranderen. De geur van de etherische olie van cederhout kan worden gecategoriseerd als houtachtig en amberachtig. 

Paspoort
Plant van herkomst: Juniperus Virginiana (Pinaceae)
Samenstelling: methylether van cedrol, cedreen
Chemische structuur van cederhout

Typisch land van herkomst: Noord-Amerika en mediterrane regio's
Geëxtraheerd uit: Hout
Proces van extractie: Stoomdestillatie

Sandelhout 

De samenstelling van de sandelhoutolie is afhankelijk van de plantensoort, de regio waar deze is gegroeid, de leeftijd van de boom en ook van het oogstseizoen. 
Het hout is zeldzaam en duur. Als gevolg daarvan hebben cosmetische bedrijven geprobeerd om synthetische opties te vinden, maar geen gerelateerde gesynthetiseerde chemicaliën zijn in staat geweest om economisch te concurreren met de natuurlijke olie. 
Sandelhoutolie speelt een belangrijke rol in de parfumerie dankzij de zeer begeerde geur: het is een van de belangrijkste bestanddelen van oosterse parfums met een geur die kan worden geassocieerd met een houtbloemige noot. 
 
Paspoort
Plant van herkomst: Santalum album (Santalaceae)
Samenstelling: De belangrijkste bestanddelen van de olie zijn de santalolen, de olie bevat meer dan 90% sesquiterpeenhoudende alcoholen waarvan 50-60% de tricyclische α-santalol terwijl β-santalol bestaat uit 20-25%. 
         
Chemische structuren van  α-santalol en β-santalol

Typisch land van herkomst:
 India, Indonesië
Geëxtraheerd uit: Hout
Proces van extractie: Stoomdestillatie

Geranium 

De Geraniumolie kan worden geïdentificeerd als een geelgroene vloeistof. De chemische geurstof rozenoxide (ook aanwezig in rozenoliën) is aanwezig in geraniumolie en geeft de karakteristieke droge, groene, rooskleurige topnoot. 

Paspoort
Plant van herkomst: verschillende soorten Pelargonium (Geraniaceae)
Samenstelling: de belangrijkste onderdelen zijn citronellol (38,0%) en geraniol (16,0%)
 
Chemische structuren van Citronellol en Geraniol

Typisch land van herkomst: Noord-Afrika, Zuid-Frankrijk, Spanje, Réunion, Kenia, Italië en Corsica
Geëxtraheerd uit: Bladeren en stelen
Proces van extractie: Stoomdestillatie

Neroli 

Neroli olie is het resultaat van het proces van stoomdestillatie van een 'sinaasappelbloesem absolue'. Het is een oplosmiddel dat wordt geëxtraheerd uit de sinaasappelbloesems van de planten Citrus Aurantium.
Het resultaat is dat Neroli olie een rijke en bloemige geur heeft met citrusachtige boventonen en vaak wordt gebruikt als basisnoot in de parfumerie.

Paspoort
Plant van herkomst: Zoete en bittere sinaasappel (Citrus Aurantium)
Samenstelling: limoneen, linalol, esters van geraniol, nerol, fenylethylalcohol, methylantrealilaat en indool.
Typisch land van herkomst: Tunesië
Geëxtraheerd uit: Bloemen
Proces van extractie: Stoomdestillatie 

Kalk 

In de parfumerie wordt sinds enkele jaren kalkolie gebruikt in plaats van citroenolie. De kalkolie heeft een relatief zwakke geur, maar voegt wel een droge en groene toets toe.

Paspoort
Plant van herkomst: Zure kalk, Citrus aurantifolia (Rutaceae)
Samenstelling:  a-pineen, b-pineen, myrcene, limoneen, terpinolene, 1,8-ceneole, linalool, borneol, citroen en sporen van neraal acetaat en geranylacetaat
Typisch land van herkomst: Zuid-Amerika, India
Geëxtraheerd uit: Fruit (schil)
Proces van extractie: Distillatie

Basilicum 

Basilicumolie bestaat uit een heldere gele vloeistof met een frisse en doordringende geur. De sterke geur van de olie is afkomstig van de belangrijkste oliebestanddelen: methylchavicol in combinatie met linalol.

Paspoort
Plant van herkomst: Ocimum Basilicum (Labiateae)
Samenstelling: a-pinene, camfeen, b-pinene, myrcene, limoneen, cis-ocimeen, kamfer, linalool, methyl chavicol, y-terpineol, citronellol, geraniol, methylcinnamaat en eugenol.

Chemische structuur van Methylchavicol

Typisch land van herkomst: 
Europa, Noordelijk Afrika, de Seychellen en Réunion
Geëxtraheerd uit: Bloeiende toppen
Proces van extractie: Stoomdestillatie

Ambergris (Ambroxan/Ambroxide)

Ambergris is een vaste en wasachtige stof die wordt geproduceerd in het spijsverteringsstelsel van potvissen. De walvissen consumeren grote hoeveelheden voedsel dat het geurige principe van ambergris vertoont: 'ambrein'. Het is echter nog niet bewezen of de geur van ambergrijs te wijten is aan het vasthouden van deze stof in de darmen van de dieren of aan een bacteriële werking.

In het natuurlijke proces worden klonten amber, die tot 100 kg wegen, uitgescheiden in de zee. In de aanwezigheid van zout water, lucht en zonlicht ondergaat de ambreine verschillende afbraakreacties. De naam ontstaan omdat het aanspoelt op de stranden, net als amber ('ambre brun' in het Frans of 'bruin amber'), een gefossiliseerde hars waar ambergrijs op lijkt.

Ambergris wordt door parfumeurs zeer gewaardeerd als een fixeermiddel voor parfum: de geur kan veel langer blijven hangen. Maar als zeer zeldzaam en duur product, vanwege de afname van de walvispopulatie, hebben wetenschappers gewerkt aan synthetische vervangingsmiddelen. Zo is 'ambroxan' als synthetische vorm van ambergrijs nu de meest gebruikte vorm voor ambergrijsolie in de parfumerie. 

Paspoort
Dier van oorsprong: Walvissen
Samenstelling: Ambrein die ambroxan en ambrinol produceert door oxidatie
 
Chemische structuren van Ambroxan en Ambrinol

Mandarijn 

Paspoort
Plant van herkomst: Citrus madurensis (Rutaceae)
Samenstelling: bevat methylmethylanthranilaat samen met grote hoeveelheden d-limoneen
Typisch land van herkomst: Italië, China
Geëxtraheerd uit: Fruit
Proces van extractie: Uitdrukking uit de schil van de vrucht
 
Chemische structuren van methylmethylanthranilaat en d-limoneen

Rozemarijn

Paspoort
Plant van herkomst: Rosmarinus officinalis (Labiatae)
Samenstelling: hoofdbestanddelen zijn  α -Pinene, Camphor, 1,8-Cineol, Camphene, Limonene en Linalool.
Typisch land van herkomst: Frankrijk, Spanje, Marokko en Tunesië
Geëxtraheerd uit: Luchtfoto's
Proces van extractie: Semi-uitdrukking

Carvi (Karwij-olie)

Paspoort
Plant van herkomst: Carum carvi (Umbelliferae)
Samenstelling: cbestaat voornamelijk uit carvon samen met limoneen en anethool
Chemische structuren van  carvon, limoneen en anethool

Typisch land van herkomst: Azië, Europa en Noord-Afrika
Geëxtraheerd uit: Fruit
Proces van extractie: Stoomdestillatie


De informatie in onze parfumeriebijbel is afkomstig uit de volgende bronnen:


Parry, E. (2007). The Chemistry of Essential Oils and Artificial Perfumes - Volume 2. Wexford College Press.


Poucher, W. (1991). Poucher’s Perfumes, Cosmetics and Soaps — Volume 1 - The Raw Materials of Perfumery. (A. Jouhar, Ed.) Springer Netherlands.

Pybus, D. H., & Sell, C. S. (1999). The Chemistry of Fragrances. Royal Society of Chemistry.