Jouw Winkelwagen
Close Alternative Icon

Parfum ingrediënten: de encyclopedie.

Arrow Thin Left Icon
Parfum ingrediënten: de encyclopedie.

Een Parfum is opgebouwd uit verschillende geur ingrediënten. Deze ruik je niet gelijktijdig, dit komt omdat een parfum uit verschillende lagen is opgebouwd: de topnoten, hartnoten en basisnoten. Deze noten bestaan uit combinaties van ingrediënten: dit zijn de meest voorkomende.

Aldehyde C12 Lauric

Een synthetische topnoot die de "kracht" van een geur versterkt; en dan met name de bloemige en kruidige noten. 

Aldehyde C14

Deze fruitige hartnoot doet denken aan abrikozen- en nectarinebloesem of de was van een kaars. Het is een fruitig ingrediënt dat wordt geassocieerd met meer recente parfums.

Aldehyde C16

Een synthetische fruitige topnoot die de geur van aardbeien en ander rood fruit nabootst. 

Allyl Amyl Glycolate

Een fruitige, exotische topnoot die doet denken aan de geur van ananas. Deze ingrediënten mengen een perfecte cocktail met mango en passievruchten en geven je de echte zomerse sfeer.

Ambroxan

Een goede imitatie van amberhout en heeft exact dezelfde muskusachtige, houtachtige, kruidige en leerachtige eigenschappen. Het is een basisnoot die goed combineert met oosterse en bloemige geuren.

Anethol

Deze aromatische, anijsachtige, topnoot is mannelijk en fris. 

Bergamot

Een citrusachtige topnoot die afkomstig is van citrusvruchten die voornamelijk in Italië worden geteeld. Deze noot ruikt naar lavendel, kruiden en hout. Het is een vers ingrediënt dat je doet denken aan earl grey.

Calone

Een aquatische hartnoot die je zal doen denken aan een frisse, zoute zeewind. Deze iconische frisse geur zal zeer vertrouwd aanvoelen omdat het gebruikt wordt in frisse en luchtige geuren zoals Acqua di Gio en Davidoff Cool Water. Sinds de ontdekking van dit molecuul in 1966 heeft het een zeer prominente plaats ingenomen in het parfumlandschap. 

Cardamom

Deze kruidige hartnoot die fruitig en citrusachtig is, heeft een sterke geur met leerachtige en balsamische accenten. 

Cederhout

Een leerachtige, droge houtachtige basisnoot die doet denken aan het slijpsel van een potlood. De geur kan verschillen afhankelijk van de herkomst. Het Virginia-extract wordt het meest gebruikt in de parfumerie. 

Kaneel

Een pittige hartnoot met sporen van leer en hout. Kaneel is een klassiek kruidig ingrediënt dat een warme noot geeft aan het parfum. 

Cis-3-hexenol

Dit is een groene topnoot die precies ruikt zoals vers gemaaid gras. Dit iconische molecuul is heel gebruikelijk voor planten-, blad- en grasgeuren. 

Coumarine

Al in 1860 ontdekten ze dit amandel- of marsepeinachtige ingrediënt dat verborgen zit in de tonkaboon. Al meer dan 150 jaar wordt dit ingrediënt gebruikt in "Fougere" geuren als basisnoot.

Dihydromyrcenol

Mannelijke "Fougere" geuren hebben zeer waarschijnlijk dit aromatische topnoot ingrediënt in hun formules. De frisse en zuivere, ozonachtige geur maakt het perfect geschikt voor douchegels, deodorants en andere persoonlijke verzorgingsproducten.

Ethyl Linalool

Deze bloemige hartnoot lijkt op aromatische lavendel, kruidige koriander en citrusachtige bergamot. 

Floralozone

Een aquatische hartnoot die bloemige ingrediënten bevat zonder te zout te zijn. 

Galaxolide

Deze muskusachtige basisnoot is niet te sterk maar gaat zeer lang mee. Daarom is het een universeel gebruikt ingrediënt dat gemakkelijk te gebruiken is door zijn zachte, romige, katoenachtige eigenschappen. 

Geraniol

Dit is eigenlijk een onderdeel van de roos, en is een synthetische hartnoot die fris en een beetje pittig.

Geranium

Een bloemige hartnoot die bekend staat als een mannelijke rozennoot. Omdat dit ingrediënt uit de bladeren wordt geëxtraheerd, heeft het groene en aromatische accenten.

Hedione

Deze bloemige hartnoot is voor het eerst gesynthetiseerd in 1962 en doet denken aan jasmijnthee. Hij ruikt heel licht naar citroen en verse bloemen en wordt gebruikt in luchtige geuren. 

Ionone-alfa

De geur van zoete, amberachtige houtsoorten is vertegenwoordigd in deze poederachtige hartnoot. Een bloemige twist is gebruikelijk in combinatie met roos en iris. Het behoort tot een familie van ingrediënten die vaak wordt geassocieerd met vintage cosmetica en de geur van talkpoeder.

Iso E Super

Een houtachtige basisnoot die een geruststellende zachtheid veroorzaakt met zijn kruidig maar fris gezaagd dennenhout. Geen wonder dat het vaak wordt geassocieerd met de geur van een warme sauna.

Jasmijn 

Deze kruidige, exotische, fruitige, bloemige hartnoot is een van de meest gebruikte bloemen in de parfumerie en ruikt naar een bloeiende bloem.

Labdanum

Een amberkleurige basisnoot met een zeer balsamische en dierlijke geur.

Lavandin

Nauw verwant aan lavendel, maar een frisser, aromatischer, kruidiger, mintiger en zoeter ingrediënt. 

Citroen

Een meer scherpe, levendige, frisse, groene citrus topnoot die een kick geeft aan het parfum.

Lilial

Een synthetisch ingrediënt dat een luchtige, frisse en subtiele bloemen- of katoenachtige geur geeft aan het parfum. 

Mandarijnolie

Deze fruitige, snoepjesachtige citrus topnoot is de fruitigste citrus die je kunt krijgen.

Maltol

De zoete geur van snoep en suiker, maar leerachtig door het "verbrande" karakter. Deze basisnoot is een geweldige vervanger voor vanniline.

Neroli

Neroli is een veel voorkomende bloemenhartnoot die wordt verkregen na het distilleren van sinaasappelbloesem. Het is citrusachtig, groen en zoet.

Sinaasappel

Een meer zoete en sappige citrusnoot. 

Patchouli

Dit icoon werd geboren in de jaren '70 en doet het nog altijd erg goed. Deze mossige basisnoot ruikt naar droog mos, tabak en cacao. In de parfumerie wordt hij "Chypre" genoemd en wordt hij gewonnen uit de bladeren van een Indonesische struik. Het is oosters, maar toch diep donker en sensueel en mengt zich perfect met vanille.

Pepermunt

Deze herken je meteen. Het ruikt perfect fris en schoon en is het ingredient dat je tandpasta naar tandpasta laat ruiken. Het is een opbeurende, mannelijke en herkenbare aromatische topnoot.

Petitgrain

Een andere topnoot van citrusvruchten, maar bitterder omdat het uit de bladeren van een sinaasappelboom wordt geëxtraheerd. 

Roze Peperkorrel

Een kruidige topnoot die de geur fris en fruitig maakt. Het is een geweldig ingrediënt om een bloemig parfum pittig te maken. 

Polysantol

Deze houtachtige basisnoot is de synthetische vervanger van sandelhout. Het is net zo houtachtig, kruidig en romig en gaat perfect samen met bloemige, kruidige en leerachtige noten.

Prunolide

Een fruitige hartnoot die je doet denken aan de geur van een kokosnoot. Dit ingrediënt wordt gebruikt in zonnebrandcrème om het de vakantie- en strandachtige geur te geven. 

Rose

Iedereen houdt van de geur van Rose. Deze veelgebruikte bloemenhartnoot is de koningin van alle bloemen en ruikt groen, zoet, fruitig, houtachtig en kruidig. 

Rozemarijn

Deze aromatische topnoot heeft een mannelijk karakter en is kruidig, mintig en groen.

Stemone

Een groene topnoot die naar tomatenbladeren ruikt en een fruitig accent heeft. 

Undecavertol

Deze synthetische groene topnoot ruikt fris naar komkommer, water en bladeren. 

Vanillin

We zijn er zeker van dat je deze lekker vindt. Deze basisnoten doen denken aan ijs en witte chocolade. Vanilline is niet precies hetzelfde als het natuurlijke extract vanille, maar is nog zuiverder en melkachtiger. 

Vetiver

Een houtachtige basisnoot die ruikt naar leer, rook en walnoot. Het wordt gewonnen uit een wortel en combineert zeer goed met kruidige en citrusnoten.

Ylang Ylang

Een bloemenhartnoot die bekend staat als de "jasmijn van de armen". Het is kruidig en exotisch en wordt vaak gebruikt in zonnebrandcrème voor gebruik op het strand.